Allianssi
OSALLISTUJASIVUT

Terveys ja rokotteet


1. Eurooppalainen sairaanhoitokortti 

EU- ja ETA-maihin sekä Sveitsiin lähtevien on hyvä hankkia eurooppalainen sairaanhoitokortti, jos sitä ei ole entuudestaan. Kortti oikeuttaa saamaan sairaanhoitoa näissä maissa äkillisen sairastumisen yhteydessä. Kortin saavat maksutta kaikki Suomen sairausvakuutukseen kuuluvat henkilöt. Huom! Sairaanhoitokortin hakemuksen lisätietoja-kohdan voi jättää tyhjäksi. 

2. Rokotukset 

Tarkista matkakohteen terveysmääräykset ja hanki tarvittavat rokotukset sekä rokotustodistukset. Nykyään suositellaan, että matkustajalla olisi kohteesta riippumatta voimassa rokotus poliota, jäykkäkouristusta, kurkkumätää, tuhkarokkoa ja vihurirokkoa vastaan. On hyvä huolehtia rokotukset kuntoon hyvissä ajoin ennen matkaa.

Huomioi, että joidenkin rokotusten kohdalla suojan muodostuminen vaatii useita rokotuksia, joten kannattaa olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaisiin viimeistään 1-2 kuukautta ennen matkaa. 

3. Lääkkeet

Lääkkeet ja välttämättömät hoitovälineet kannattaa pakata käsimatkatavaroihin lentojen viivästymisen tai matkalaukun katoamisen varalta. Lääkkeiden on hyvä olla alkuperäispakkauksissaan, ja reseptilääkkeiden reseptit kannattaa ottaa mukaan mahdollisen tulliselvityksen varalle.

4. Hygieniapassi 

Hygieniapassi.fi tarjoaa Allianssin nuorisovaihdon asiakkaille mahdollisuuden hankkia hygieniapassi alennettuun hintaan! Hygieniapassista on hyötyä monelle työelämässä joko nyt tai myöhemmin. Suosittelemme erityisesti hygieniapassia esimerkiksi au pair-ohjelmiin tai hotellityöhön lähteville.

Hygieniapassi on todistus elintarvikehygieenisesta osaamisesta. Suomen elintarvikelain mukaan hygieniapassi tarvitaan, mikäli työntekijä käsittelee työssään pakkaamattomia ja helposti pilaantuvia elintarvikkeita. Hygieniapassi tarvitaan, mikä työskennellään esim. kahvilassa, ravintolassa, suurkeittiössä, kioskissa, pikaruokaravintolassa, elintarvikemyymälässä, päiväkodissa tai elintarvikkeita valmistavassa tehtaassa.

Allianssin nuorisovaihdon asiakkaat voivat ilmoittautua hygieniapassitestiin etuhintaan 35 € (suomi/ruotsi) ja 45 € (englanti). Voit lisätä tilaukseesi myös harjoitteluaikaa Harjoittele.fi -palveluun 5 € / 14 vrk. Etu koskee ainoastaan Allianssin nuorisovaihdon asiakkaita.

Voit etsiä Hygieniapassi.fi-sivustolta lähistölläsi järjestettävän testiajan ja ilmoittautua mukaan. Edun pääset lunastamaan allaolevista linkeistä.

5. Miten toimia, jos koet matkalla seksuaalista häirintää

Ennen matkalle lähtöä on hyvä tutustua ohjeisiin siitä, miten toimia, jos kohtaat matkalla ollessasi seksuaalisen häirintää tai vihapuhetta. Esimerkiksi Emme Vaikene - oppaassa  ja Väestöliiton nettisivuilla  on toimintaohjeita häirintä- ja vihapuhetilanteisiin. 

 

 

Hyödyllistä lisätietoa matkailuterveyteen liittyen: