Allianssi
OSALLISTUJASIVUT

Matkustusasiakirjat


Matkalle lähtiessä on tärkeää, että matkustusasiakirjat ovat kunnossa. Kannattaa tarkistaa ajoissa, että passi on voimassa riittävän pitkään, joissakin maissa vaaditaan passin olevan voimassa 6 kuukautta matkan jälkeen.

Matkustusasiakirjat on hyvä kopioida (tai ottaa niistä kuvat) ennen lähtöä. Kopioita kannattaa säilyttää matkalla eri paikassa kuin alkuperäisiä kappaleita. On hyvä myös jättää yhdet kopiot kotiin sekä tallentaa omaan sähköpostiin, josta ne on tarvittaessa saatavana.

Mahdollisesti tarvittavia uusia matkustusasiakirjoja on syytä hakea hyvissä ajoin ennen matkaa.

Mikäli kohdemaahan tarvitsee viisumin niin huolehdithan sen hankkimisesta ajoissa. Ota selvää viisumin hakemiseen tarvittavista kuvista, liitteistä, maksuista jne. hyvissä ajoin ja huomioi, että viisumihakusäännökset saattavat muuttua nopeastikin. Yhä useampaan maahan voi nykyisin hakea viisumia sähköisesti. Viisuminhaku on aina lähtijän vastuulla.

Mikäli matkustat maahan, jossa voi oleskella viisumivapaasti korkeintaan 90 päivää, kannattaa huomioida, että jos paluulippusi Suomeen on esimerkiksi 180 päivän kuluttua, voi Suomesta lennolle lähtiessäsi lentoyhtiön edustaja vaatia sinua aikaistamaan paluupäivää tai muutoin todistamaan, että aiot lähteä maasta 90 päivän jälkeen (esim. jatkolento tai juna- tai bussilippu toiseen maahan).

Ulkomaiden edustustot Suomessa 

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat

(Ulkoasiainministeriö)  

https://www.poliisi.fi/passi 

(Poliisi) 

https://www.poliisi.fi/henkilokortti/henkilokortin_hakeminen

(Poliisi)