Allianssi
OSALLISTUJASIVUT

Yleisiä ohjeita


Ensimmäiset päivät ja orientaatio 

Ensimmäisinä päivinä kannattaa panostaa hyvän ensivaikutelman antamiseen. Hymy ja kohtelias asenne ovat valttia uusiin ihmisiin tutustuttaessa. Vierasta kieltä kannattaa käyttää arkailematta heti ensimmäisistä päivistä lähtien.

Jos ohjelmaasi sisältyy orientaatiotilaisuus, kysy tilaisuudessa rohkeasti mielestäsi mahdollisesti askarruttavista asioista.

Koko jakson ajan apua kannattaa pyytää aina, kun tuntee sitä tarvitsevansa.  

Työskentely 

Työnantajat odottavat työntekijöiltä hyvää käytöstä olitpa sitten palkka- tai vapaaehtoistyössä. Työntekijän tulee saapua töihin ajoissa ja tehdä annetut tehtävät. Kysy jos et ymmärrä ohjeita tai jos sinusta tuntuu, ettet osaa tehdä annettuja tehtäviä. Ilmoita jos olet sairaana. Jos työajoissa on epäselvyyttä niin kannattaa ottaa asia esille. Varsinkin palvelualan töissä työajat voivat olla ajoittain epäsäännölliset, mutta sovittujen tuntimäärien puitteissa pitäisi pysyä.

Hygienia 

Huolehtimalla hygieniasta mahdollisimman hyvin voi esimerkiksi välttyä huonon hygienian välityksellä leviäviltä taudeilta. Erityisesti kehitysmaihin suuntaavien on syytä kiinnittää tarkkaavaista huomiota sanitaatioon ja hygieniaan.

Kulttuurisokki 

Jos oleskelet kohdemaassa pidempään niin jonkinasteinen kulttuurisokki iskee melko varmasti. Tutustu sivuillamme olevaan laajaan tieto-osioon aiheesta.

Muista olla aktiivinen ja osallistua kaikkeen mahdolliseen sekä myös pitää yllä kontakteja Suomeen.

Ennen paluuta

Jos haluat työ- tai osallistumistodistuksen muista pyytää se ajoissa. Jos olet ollut palkkatyössä niin pyydä muutkin tarvittavat todistukset (palkka- ja verotiedot tms.) hyvissä ajoin ennen paluuta. Jos sinulla on pankkitili kohdemaassa niin sovi pankin kanssa sen sulkemisesta tms.

Hyödyllistä lisätietoa: 

Eko-opas
Opas tarjoaa ekologisen näkökulman vapaaehtoistyöjaksoon maailmalla.